Forum
« on: June 03, 2014, 10:25:29 pm »
!Server & Forum Pravila!
Pravila
ReklamiranjeStrogo je zabranjeno reklamirati svoje/ostale IP adrese sa drugih servera ili forum linkove, nemojte cak ni spominjati druge servere
Vrijeđanje i RasizamVrijeđanje bilo kakvog oblika i rasizam nece biti tolerirani na ovom serveru te je tako strogo zabranjeno vrijeđanje nekoga i rasizam prema drugima
Vrijeđanje AdminaVrijeđanje admina je zabranjeno i necemo tolerirati ako se nekoga od admina vrijeđa
Krada IndetitetaNa serveru su zabranjena imena slavnih osoba, imena koja su glupa i koja nemaju smisla. Pronadite nekakvo normalno ime kao i ostatak servera.
Ne testiranje igrača prije ulaska u organizacijuAko ste određenog igrača prihvatili u organizaciju preko foruma, morate tog istog igrača testirati u igri. Testovi idu od RP-a do provjeravanja shooting skilla te osobe. Vi određujete testove. Obavezno je testirati igrača prije nego uđe u vašu organizaciju. Iznimke moraju biti rijetke i minimalne
Meta GamingPravilo zabranjuje upotrebu informacija stečenih na OOC(OutOfCharcter)način za svoju IC(InChater)korist.Da bi precizno mogli definisati ovo pravilo moramo dobro poznavati /me i /do komande kao i ostale komande koje strogo služe za RP.MetaGaming je pravilo koje se strogo svako mora pridržavati jer kršenje istog uveliko narušava RolePlay na serveru
Meta GamingPravilo se može kršiti i tako što pišete stvari koje idu u OOC čet u IC čet ili obrnuto.Prvi primjer za Meta GamingIskorištavanje informacija stečenih na OOC način za IC korist.
Neko vam na Fejsu kaže da ima neka kuća na buy.Vi ulazite na server i direktno bez da ste tu informaciju kroz neki od IC četova saznali idete da je kupite.Drugi primjer za Meta Gaming:MGanje na osnovu nick-a
Ovo je jedan od zastupljenijih prekršaja tokom igranja.Krši se tako što vi IG vidite nekog primjerice "Marcello Scalleta" i iz njegovog nicka znate da je Administrator i da RolePlay-a kineza pa bi vjerovatno bilo interesantno sa njim RPati. Čitav taj pristup je uglavnom pogrešan jer vi po njegovom OOC statusu zaključujete nešto te mu ICly prilazite.Također se ovo pravilo može kršiti na sljedeći način:Osoba1.:E đesi Mure?Šta ima ?
Osoba2.
(Ne možeš mi se ICly obraćati imenom samo jer ga vidiš iznad moje glave ))Treći primjer za Meta Gaming:Miksanje(miješanje)IC i OOC četova
Ovaj tip MGanja je najzastupljeniji te se najčešće viđa kod početnika ali i kod onih kojima je "mrsko"RolePlay-ati često.Znaži kako se ovo pravilo krši?Ovo je u biti samo pisanje recimo stvari koje idu u OOC čet u čisti IC čet.Primjer:Osoba1.:Eee admine možeš mi dati nešto para?Tek sam počeo da igram.
Osoba2.
(MGaš! Ja ti ICly nisam nikakav admin!))Isto tako kršenje MG pravila je i pisanje smajlića u čisti IC čet što se isto tako kažnjava.Osoba1.:xD hahahah joj da vidiš danas profesorice jest se sjebala lol
Osoba2.
(Ne piši smajliće u IC čet,to je MG!))
PowergamingPravilo se definiše na sljedeći način.Zabranjuje tjeranje tuđeg karaktera na nešto što on ne želi,te izvođenje stvari koje su u krajnjem slučaju nemoguće za izvesti u stvarnom životuPrvi primjer za Power Gaming:Za primjer uzimamo policijsku patrolu u kojoj policajac pretresa uličnog gangstera.
*Osoba1 hvata Osobu2 za ruke te mu vadi pištolj iza pasa.
Osoba2:((To je kršenje PowerGaming pravila jer mi ne daješ šansu da se branim))Kako je ova situacija ustvari trebala da izgleda?*Osoba1 pokušava da uhvati Osobu2 za ruku te ga onesposobi...
*Uspijevam li?((Osoba1))
*Da((Osoba2))
*Osoba1 drži Osobu2 čvrsto na podu te ga pretresa...Drugi primjer za PowerGaming:Također jedan od prekršaja koji su vezani za PG pravilo je RPanje SuperMen-a.Kako se krši ovo pravilo?Time što vi vašem liku dajete neke sposobnosti koje on ne posjeduje ili ne mož da posjeduje.Recimo ne možete RPati Ballas gangstere te sami otići na područije Grove Street-a i tamo praviti nerede.A vama priđe 5-6 naoružanih momaka(Izuzev Čak Norisa no njemu sama ja zabranio igranje na serveru tako da i to otpada).Dakle vi svom liku morate dati osobine koje su stvarne ili moguće za ostvariti
RP2WINRoleplay to win pravilo se krši time što vi RPate u svoju korist a ne po stvarnom stanju.Šta to znači?Da vi želite iz te RP situacije da izađete kao pobjednik.Najlakše je i ovo pokazati na primjeru gangstera i policajca.
No evo vam i primjer iz stvarnog života.I u stvarnom životu kada kupite travu i krenete kući primjerice da ispušite a policija vas zaustavi i pretresa vas,oni će sigurno tu drogu i naći.Isto tako i na serveru,ako imate drogu ne smijete reći da nemate.A zašto? Jer ako nešto posjedujete i to je činjenično stanje,onda to morate i priznati,takva su pravila.Primjer://Zaustavio vas je policajac oko ponoći na sred ulice,tražio vam je ličnu i pitao šta radite u kasne sate sami na ulici.Zatim želi da vas pretresa.Osoba1:Gospodine,molim vas okrenite se ka vozilu te podignite ruke u zrak.
*Osoba2 se okreće te lagano diže ruke u zrak...
*Osoba1 desnom nogom raširuje noge Osobi2 i pretresa ga...
*Gdje pronalzim drogu,u kojem dzepu?((Osoba1))
*Nigdje,bacio sam je kad sam te vidio.((Osoba2))Isto tako je zabranjeno i u jednoj sitaciji recimo nešto što prije toga niste odrpali.Kako to?Recimo da RPate gangwar na teritoriji.Dolazite sa svojim autom te ispod sjedišta vadite pištolj bez da ste ga prethodnom kroz RolePlay tu deponirali.Time RolePlayte u korist svog karaktera[/i]
Drive ByDrive by pravilo vam zabranjuje ubijanje pješaka sa mjesta vozača.Zašto?Zato što vi kao vozač imate prednost nad ostalim igračima jer metci idu brže iz oružija nego kad niste vozač automobila.Zašto je to tako?Pitajte developere San Andreas igre(RockStar)
Gaženje ljudi(pješaka)Isto tako DB pravilo zabranjuje gaženje ljudi na način da stojite autom na njemu te čekate da mu health opane.Ovo je najgora vrsta kršenja ovog pravila te se strogo kažnjava.
Deat Match Pravilo zabranjuje ubijanje igrača bez dovoljno IC razloga.Jasno se zna kad je nešto RPano ubistvo a kad je obično ubistvo kršenjem pravila DM.Znači RP je kad vam dođe neko u hood te pravi nered,logično da ćete vi kroz RP da mu naudite ali recimo zabranjeno da taj neko dođe i bez ikakvog razloga počne da puca po ostalim igračima.Skoro je u Americi jedna žena oslobođena svih optužbi jer je pucala u pljačkaša koji joj je ukrao torbicu u kojoj je bila čitava plata.Kad su je pitali zašto je pucala šest puta rekla je:"Zato što kada sam htjela sedmi put da pucam samo se začulo klik!".Što će reći da je ona imala razlog da puca u njega jer joj je ukrao platu za čitav mjesec.Na serveru je malo drugačije jer su primanja veća te vi nećete pucati u nekoga ako vam ukrade 50$ te bi time kršili i PowerGaming pravilo jer bi time RPali nekoga ko nema strah da puca u vjerovatno naoružanog plačkaša.Zabranjeno je recimo tek tako sjesti sa drugom nekim u auto i ići po serveru i ubijati svakoga koga stignete.
RevengeKill Pravilo zabranjuje ubistvo iz osvete.Kako to iz osvete?To znači da vas recimo policajac tokom racije ubije,vi se spawnate opet,gun u ruke i rk tamo da mu vratite.Ne.To je naepravilno.Vi nakon svoje smrti faktički gubite pamćenje te ne znate ništa što ste znali prije smrti(ovde ćemo morati izvući neke stvari jer na serveru možete više puta umrijeti te ovo ne shvajate bukvalno).
SpawnKillPravilo zabranjuje igračima da ubijaju druge igrače na mjesto njohovog spawnanja.Što će reći da je zabranjeno recimo da vas neko ucjeni,hitmen vas ubije,taj isti vas opet ucijeni a hitmen vas opet ubija čim se spawnate.Isto vrijedi i za policajce tokom racije.Recimo LSPD radi raciju na Grove Street,dođu u hood Grove-a i neko bude ubijen,zabranjeno je da vas opet ubijaju a vama da vi njih ubijate jer bi vi kršili RK pravilo
GunFromAss Pravilo zabranjuje uzimanje oružija iz revera recimo bez da koristite komandu /me kojom to najavljuujete(ovo se odnosi i na mijenjanje oružija koja nosite scrolanjem miša).Kako pravilno uzimati oružije?*Osoba1 podiže svoju majicu te iza pasa vadi svoj deagle...
*Osoba1 otvara vozila te ispod zadnjeg sjedišta vadi deagle...
*Osoba1 otkovčava svoju jaknu i iz unutrašnjeg džepa vadi čakiju...
Komande
Komanda /meKomanda /me se koristi kada želite da uradite neku radnju koju ne možete izvesti nekom od animacija koje postoje.Bitno je po meni napomeniti da bi na kraju otkucanog teksta trebalo staviti tri tačke.Zašto?.Jer ovo nije komanda preko koje izjavljujete nešto te se radnja ne završava upotrebom iste.Primjeri za /do komandu:Osoba1 vadi desnu ruku iz džepa,podiže duksericu te vadi polaano pištolj iza pasa...
Osoba1 se naginje u vozilo preko prozora te vadi bejzbol palicu...Nepravilni primjer za /me komandu:*Osoba1 izlazi iz auta...
*Osoba1 sjeda na pod...((Ova dva primjera iznad nisu toliko nepravilna kolko su nepotrebna))Znači ovi primjeri su nepravilni jer prikazuju radnju koja je "vidljiva".Znači vi kada sjedate u vozilo ne morate se mučiti i koristiti komandu /me jer svejedno nije pravilno a vidio sam to par puta.
Komanda /doPrvi način korištenja:Komanda /do se koristi kada želite nekome nešto da "pokažete"što se ne takoreći ne vidi.Nadam se da ćete kroz primjere shvatiti na šta mislim.Primjeri za /do komandu:*Na desnoj nogavici imam fleku od krvi koja se konstantno povećava((Osoba1))
*U lijevoj ruci držim pištolj a u desnoj pun šanžer((Osoba1))Drugi način za /do:Komande /do se koristi i kada nešto pokušavate da uradite nekome.Da ne bi došlo do kršenja PowerGaming pravila morate paziti da obavezno koristite /do komandu te pitate suigrača da li vam je radnja uspjela.
Primjer za /do komandu:
*Osoba1 se izmiče korak unazad,stišće šaku te zamahuje prema licu osobe Osobe2...
*Da li uspijevam? ((Osoba1))
*Da/ne((Osoba1))
*Da((Osoba2))
Komanda /smsKomanda koja je prvobitno i isključivo za IC čet zamišljena ali se masovno zloupotrebljava te pogrešno koristi za OOC četovanje(to se postiže korištenjem tih famoznih zagrada "))" koje sugerišu da je OOC).
Dakle,komanda /sms se koristi za šta se i sms poruke u stvarnom životu koriste.I ne,smajlići u /sms komandi nisu nikakav MG jer se oni isto tako i u stvarnom životu mogu pisati u tekstualne poruke (sms).Primjeri za /sms komandu:Želim da se javite nekome povodom oglasa...Koristite čisti IC čet u /sms.Ovako nešto/sms 123456 Dobar dan,javljam se povodom vašeg oglasas i zainteresiran sam.
« Last Edit: January 03, 2015, 05:37:56 pm by OutsiderWolf »